Τι είναι η Ακουστικο-ψυχο-φωνολογία

Η μέθοδος της Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογίας (Α-Ψ-Φ) αποτελεί ένα σύστημα ακουστικής αγωγής και ηχοθεραπευτικής διέγερσης που βελτιώνει την ικανότητα του ατόμου να ακροάται, να αντιλαμβάνεται και να επικοινωνεί.

Ο όρος Α-Ψ-Φ υποδηλώνει ότι ο ψυχισμός του ανθρώπου παρεμβαίνει ενεργά και επηρεάζει τόσο τη νοητική και συναισθηματική αποκωδικοποίηση των προσλαμβανόμενων έλλογων ήχων (δηλ. του λόγου και της μουσικής) όσο και την παραγωγή της φώνησης μεταβάλλοντας δραστικά το τελικό αποτέλεσμα.

Αυτή η διαγνωστική και θεραπευτική μέθοδος θεμελιώθηκε από το γάλλο ιατρό ωτορινολαρυγγολόγο ΄Αλφρεντ Τοματίς (AlfredTomatis) για την επίλυση των προβλημάτων της ακρόασης –δηλαδή της αντίληψης και επεξεργασίας των προσλαμβανομένων ηχητικών ερεθισμάτων– και της επικοινωνίας. Στηρίχθηκε στην επιστημονική ανακάλυψη που κατοχυρώθηκε το 1957 στην Ακαδημία Επιστημών της Γαλλίας και στην Ακαδημία Ιατρικής του Παρισιού υπό τον τίτλο «Επίδραση Τοματίς», διεθνώς “effetTomatis”. Πρόκειται για το γεγονόςότι το αυτί σε συνεργασία με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Κ.Ν.Σ) ελέγχει καθοδηγητικά την παραγωγή και εκτέλεση της φώνησης. Ο λάρυγγας ακολουθεί απλώς τις οδηγίες τους. Αυτό σημαίνει και η φράση του ΄Αλφρεντ Τοματίς «τραγουδάμε με το αυτί μας» ή πιο συγκεκριμένα «η φωνή περιέχει μόνο τις αρμονικές που το αυτί ακούει».

Image

Υπάρχει μια σημαντική διαφορά στην έννοια των ρημάτων ακούω και ακροώμαι και κατά συνέπεια των λειτουργιών της ακοής και της ακρόασης. Όταν ακούω επιτελώ μια παθητική λειτουργία. Όλο το εικοσιτετράωρο το αυτί μας καταγράφει ήχους.

Η ακρόαση όμως προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή του ανθρώπου. Ακροώμαι σημαίνει ότι επιβάλλω συνειδητά στον εαυτό μου την ακοή, γιατί επιλέγω να συνδεθώ με τον περιβάλλοντα ηχητικό κόσμο και προσπαθώ να αφομοιώσω όλα όσα εγώ κρίνω ότι οφείλω να απομνημονεύσω. Υιοθετούμε μια στάση που μας κάνει να «τείνουμε το αυτί» προς τα λεγόμενα του συνομιλητή μας ή προς ένα μουσικό κομμάτι που επιθυμούμε να προσεγγίσουμε. Η ακρόαση εμπεριέχει τη βούληση μου και την επιλογή μου να ακούσω αυτό που με ενδιαφέρει, και μάλιστα όχι μόνο να το ακούσω αλλά και να μπορέσω να αντιληφθώ το εννοιολογικό  του περιεχόμενο.

Ιατρεία
Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογίας

Τοματίς


Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας στα social media

facebook youtube instagram

Πληροφορίες

  Μερκουρίου 1, Ντεπώ, 54655 Θεσσαλονίκη
2310 411880, 

  Μηθύμνης 22, Κυψέλη, 11257 Αθήνα
 2130366456

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες... Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.