Ο Αλφρέντ Τοματίς

Image

Νόμοι Tomatis

  1. Η φωνή περιέχει μόνο τις ακουστικές συχνότητες που το αυτί είναι σε θέση να ακούσει.

  2. Αν αποκατασταθεί η ικανότητα του αυτιού να ακούει τις «χαμένες» συχνότητες τότε αυτόματα και υποσυνείδητα η φωνή θα αρχίσει και πάλι να τις περιέχει (effetTomatis)

  3. Η επαναλαμβανόμενη ακουστική διέγερση, στην οποία εκτίθεται το άτομο κατά την ηχοθεραπευτική αγωγή Tomatis, εδραιώνει τελικά νέες νευρωνικές συνάψεις στο κύκλωμα νευρικό σύστημα – φωνή – αυτί που είναι ικανές να τροποποιούν την ικανότητα ακρόασης και κατά συνέπεια τη φωνή και το λόγο γενικότερα.

Ο Αλφρεντ Τοματίς γεννήθηκε το 1920 στη Νίκαια της Γαλλίας και πέθανε το 2001. Σπούδασε ιατρική στο Παρίσι, ενώ στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην ωτορινολαρυγγολογία και ειδικότερα στη φωνιατρική. Ανέπτυξε τη μέθοδο της Ακουστικο-ψυχο-φωνολογίας που αποτελεί μια διαγνωστική και ηχοθεραπευτική τεχνική που βελτιώνει την ικανότητα του ατόμου να ακροάται, να αντιλαμβάνεται και να επικοινωνεί.

Μέσω της εφαρμοζόμενης ηχοθεραπευτικής διέγερσης η μέθοδος επηρεάζει τον ψυχισμό του ανθρώπου, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόσληψη και αποκωδικοποίηση των ηχητικών ερεθισμάτων που λαμβάνει.
Επί πολλές δεκαετίες διασημότητες, του επιπέδου της Μαρίας Κάλλας, του Beniamino Gigli, του Gerard Depardieu και πολλών άλλων, ακολούθησαν το πρόγραμμα ηχοθεραπείας της μεθόδου Τοματίς και αποκατέστησαν τη λειτουργικότητα του αυτιού τους και κατά συνέπεια την εκφορά του λόγου τους και την ποιότητα της φωνής τους.
Ο Α. Τοματίς είναι συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων, επιστημονικών άρθρων, ανακοινώσεων και δημοσιεύσεων σε διαφορετικά γνωστικά πεδία όπως η παιδαγωγική, η ψυχολογία, η γλωσσολογία, η φιλοσοφία κ.α.
Στη διάρκεια της δημιουργικής του ζωής, ευτύχησε να δει τις ιδέες του και τις εφαρμογές τους να εξαπλώνονται και να αναγνωρίζονται διεθνώς και να υλοποιούνται με την ίδρυση πολυάριθμων ηχοθεραπευτικών κέντρων σε Ευρώπη και Αμερική.

Από το 1947 ο Α. Τοματίς κατέδειξε τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο αυτί και τη φωνή, και μετά από πολυετή έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αυτί σε συνεργασία με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Κ.Ν.Σ) και τον ψυχισμό του ατόμου ελέγχει την παραγωγή της φωνής. Ο λάρυγγας ακολουθεί απλώς τις οδηγίες τους. Αυτό ακριβώς σημαίνει και η φράση του ΄Αλφρεντ Τοματίς «τραγουδάμε με το αυτί μας» ή ποιο συγκεκριμένα «η φωνή περιέχει μόνο τις αρμονικές που το αυτί ακούει».

Η θεραπευτική τεχνική που θεμελίωσε στη συνέχεια (μέθοδος Τοματίς) για την επίλυση των προβλημάτων της ακρόασης και της επικοινωνίας, στηρίχθηκε σε αυτή την επιστημονική του ανακάλυψη που κατοχυρώθηκε το 1957 στην Ακαδημία Επιστημών της Γαλλίας και στην Ακαδημία Ιατρικής του Παρισιού υπό τον τίτλο «Φαινόμενο Τοματίς».

Ιατρεία
Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογίας

Τοματίς


Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας στα social media

facebook youtube instagram

Πληροφορίες

  Μερκουρίου 1, Ντεπώ, 54655 Θεσσαλονίκη
2310 411880, 

  Μηθύμνης 22, Κυψέλη, 11257 Αθήνα
 2130366456

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες... Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.