Άρθρα

12 χρήσιμες συμβουλές

 Φροντίδα για το έμβρυο...

 1. Ακούστε ωραία μουσική! Διαλέξτε κομμάτια που σας διεγείρουν συγκινησιακά, που σας χαλαρώνουν αλλά και που σας ενεργοποιούν. Προτιμήστε κομμάτια παιγμένα από όργανα που παράγουν ανώτερες αρμονικές όπως το βιολί, η τρομπέτα και το φλαούτο. Για παράδειγμα, η μουσική του Μότσαρτ και του Βιβάλντι προσφέρει ιδιαίτερη ηχητική ενεργοποίηση.
 2. Δώστε συναισθηματική τροφή στο αγέννητο μωρό σας με τη φωνή σας! Μιλήστε του τρυφερά, τραγουδήστε του, επικοινωνήστε μαζί του με τη φωνή σας! Να θυμάστε ότι η φωνή σας είναι πηγή ζωτικής ενέργειας γι’αυτό. Την περιμένει!
 3. Λόγω του ότι η μητρική φωνή προετοιμάζει το έμβρυο να μάθει και τη γλώσσα του, μιλήστε του στη μητρική σας γλώσσα ακόμα και αν ζείτε σ’ένα δίγλωσσο ή πολύγλωσσο περιβάλλον. Η αφομοίωση άλλων γλωσσών είναι δυνατή και εύκολη για ένα παιδί που γνωρίζει καλά την πρώτη του γλώσσα –τη μητρική γλώσσα.
 4. Περπατήστε! Οι ελαφρές γυμναστικές ασκήσεις πρέπει να περιλαμβάνονται στις δραστηριότητες της μέλλουσας μητέρας. Οι κινήσεις αυτές έχουν ενεργοποιητική επίδραση στον εγκέφαλο του εμβρύου, ενώ συμβάλλουν επίσης στη μελλοντική ανάπτυξη των κινητικών του λειτουργιών.
 5. Μέλλοντες πατέρες, δημιουργείστε μια ατμόσφαιρα γεμάτη στοργή, αφοσίωση και αγάπη για το παιδί σας και τη μητέρα του. Μιλήστε γλυκά και στους δύο! Μην ξεχνάτε ότι η συμπαράστασή σας στην εγκυμονούσα σύντροφό σας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά ώστε η περίοδος της εγκυμοσύνης να καταγραφεί και από τους δυο σας ως μία ιδιαίτερα θετική εμπειρία και να επηρεάσει ευνοϊκά την εξέλιξη του μωρού σας.

 

... και για το μικρό παιδί

 1. Προστατεύστε τα αυτιά τα δικά σας και του μωρού σας. Αν εκτίθεστε συστηματικά σε θορύβους εντάσεως πάνω από 80 ντεσιμπέλ (db) προπονείστε…για βαρήκοοι! Η ηχορύπανση επιδρά αρνητικά σ’όλο το σώμα του ανθρώπου αλλά και στη συμπεριφορά και τον ψυχισμό του. Αποφύγετε επίσης τους «λεκτικούς θορύβους» όπως για παράδειγμα φωνές και έντονους διαπληκτισμούς, σεβόμενοι τα ιδιαίτερα ευαίσθητα αυτάκια του βρέφους σας. Όλη η οικογένεια πρέπει να ακούει μουσική που διαχέεται στο χώρο από καλά στερεοφωνικά μηχανήματα και οπωσδήποτε όχι από γουόκμαν, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα κλπ. Είναι οι θανάσιμοι εχθροί της ακοής σας!
 2. Νανουρίστε το μωρό σας! Τα νανουρίσματα που λέγονται στο μωρό βοηθούν το σώμα και το αυτί του να συνεργαστούν αρμονικά καθώς και να ενσωματώσει το ρυθμό και τη μουσικότητα της γλώσσας.
 3. Παρακινείστε το παιδί σας στο τραγούδι! Η μνήμη του, η προφορική έκφρασή του και αργότερα η γραπτή γλώσσα του θα ωφεληθούν από αυτή την πρώιμη διασκέδαση.
 4. Διαβάστε ποίηση στα παιδιά σας! Η ποίηση ενισχύει τη μουσική της γλώσσας. Παροτρύντε τα να απαγγείλουν ποιήματα! Η απαγγελία ποιημάτων είναι ένας τρόπος να εμπλουτιστεί η φωνή των παιδιών, να βελτιωθεί η άρθρωσή τους, να αυξηθεί το λεξιλόγιό τους και να εξασκηθεί η μνήμη τους.
 5. Ενθαρρύνετε το χορό! Βοηθάει στην ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού σας!
 6. Μιλήστε στο παιδί σας στη μητρική σας γλώσσα, ακόμα κι αν ζείτε σε δίγλωσσο περιβάλλον. Έτσι θα αποφύγετε τη γλωσσική παραμόρφωση, την κακή προφορά και τις ελλιπείς προτάσεις που μπορεί να κάνετε σε μια δεύτερη γλώσσα.
 7. Βοηθήστε το παιδί σας στο καλωσόρισμα μιας δεύτερης γλώσσας! Για να πετύχετε το σκοπό σας απαραίτητο είναι να διδαχθεί με τρόπο διασκεδαστικό και αυθόρμητο και προφανώς χωρίς προσπάθεια όπως ακριβώς συνέβη και με τη μητρική του γλώσσα! Εντάξτε το παιδί σας σε ομάδες παιδιών που έχουν ως μητρική τους τη συγκεκριμένη γλώσσα που επιλέξατε ως δεύτερη, ψάξτε για παιδικούς σταθμούς με παιδαγωγούς που τη μιλούν ως μητρική τους γλώσσα κλπ. Μην ξενάτε όσο πιο μικρό είναι όταν ξεκινήσει η εξοικείωσή του με την ξένη γλώσσα τόσο πιο γρήγορα και εύκολα θα πετύχετε το στόχο σας!

Χριστίνα Λαμπριανίδου

Ιατρεία
Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογίας

Τοματίς


Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας στα social media

facebook youtube instagram

Πληροφορίες

  Μερκουρίου 1, Ντεπώ, 54655 Θεσσαλονίκη
2310 411880,  2310 411882

  Μηθύμνης 22, Κυψέλη, 11257 Αθήνα
  &  2130366456

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες... Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.