Άρθρα

Απώλεια της ενεργητικής ακρόασης

«Δεν βλάπτει μόνο η μικρής διάρκειας έκθεση του αυτιού σε ένα δυνατό ήχο, αλλά και η μακρόχρονη έκθεση σε ένα μικρότερο, που είναι όμως πάνω από τα 70 ντεσιμπέλ (Db) περίπου, που αποτελεί και το όριο της ηχορύπανσης»  

Alfred Tomatis

  

Το ανθρώπινο αυτί έχει ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο σύστημα προστασίας από την ηχορύπανση. Αυτό, όμως, λειτουργεί μόνο μέσα στα όρια των θορύβων του φυσικού μας περιβάλλοντος. Ο οργανισμός μας δεν είναι προσαρμοσμένος στα επίπεδα έντασης της μουσικής που έχει δημιουργήσει η σύγχρονη τεχνολογία και στα οποία έχει εθιστεί το κοινό χωρίς καμία προειδοποίηση για τους πιθανούς κινδύνους.

Επίσης, συχνά παρατηρούνται προβλήματα ακοής σε πολλούς εργασιακούς χώρους στους οποίους το αυτί εκτίθεται καθημερινά σε επιβλαβείς θορύβους έντασης πολλών ντεσιμπέλ. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να συμβεί σε εργάτες βιοτεχνιών, εργοστασίων, ακόμα όμως και σε μουσικούς και τραγουδιστές καριέρας. Τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης χρησιμοποιούν ηχητικά συστήματα με υπερμεγέθη ηχεία μετάδοσης χαμηλών συχνοτήτων, με αποτέλεσμα να αναστέλλουν τη συναισθηματική επαφή με δυσάρεστες καταστάσεις της καθημερινότητας.

Τα τελευταία χρόνια η χρήση ατομικών ακουστικών, ειδικότερα στους νέους, έχει γίνει καθημερινή πρακτική. Η μουσική μπορεί να ακουστεί δυνατά σε μέρη όπου παλαιότερα δεν ήταν δυνατόν, όπως στα μέσα μεταφοράς, στο δρόμο, στα γυμναστήρια κλπ. Επειδή η μουσική με τα ακουστικά δεν ενοχλεί κανέναν άλλο, δεν ασκείται πίεση στον ακροατή να χαμηλώσει την ένταση. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα αυτιά και το νευρικό του σύστημα εκτίθενται σε τραυματικές ηχητικές εντάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, η ελάχιστη απόσταση που χωρίζει τα ακουστικά από το τύμπανο του αυτιού, αυξάνει τον κίνδυνο βλάβης του ακουστικού νεύρου ελαττώνοντας την προστασία του.

Συμπερασματικά, η συχνή έκθεση σε δυνατούς θορύβους προκαλεί ελάττωση ακοής. Όμως, πολύ πριν φτάσει κανείς στην κατάσταση αυτή, επηρεάζεται η ενεργητική του ακρόαση συνολικά. Εκτός από το συνηθισμένο σύμπτωμα των εμβοών, παρατηρούνται μείωση της διάρκειας προσοχής, της συγκέντρωσης και της δημιουργικής σκέψης, ευερεθιστότητα, διαταραχές του ύπνου, γενικευμένη αδυναμία και κόπωση. Έχει παρατηρηθεί ότι χρειάζονται μέρες μέχρι να αναρρώσει κάποιος από μία  «ηχητική μέθη»

Χριστίνα Λαμπριανίδου

Ιατρεία
Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογίας

Τοματίς


Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας στα social media

facebook youtube instagram

Πληροφορίες

  Μερκουρίου 1, Ντεπώ, 54655 Θεσσαλονίκη
2310 411880,  2310 411882

  Μηθύμνης 22, Κυψέλη, 11257 Αθήνα
  &  2130366456

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες... Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.