Άρθρα

Τα πρώτα «μαθήματα» ομιλίας του παιδιού πριν ακόμα γεννηθεί!

Το αυτί του εμβρύου βομβαρδίζεται από πολλούς ήχους. Ακούει το χτύπο της δικής του καρδιάς αλλά και της μητέρας του. Οι ρυθμικοί, επαναλαμβανόμενοι χτύποι της μητρικής καρδιάς δίνουν στο αγέννητο παιδί μια αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας. Ακόμα, ακούει τους θορύβους της αναπνοής και των σπλάχνων αλλά σποραδικά αρχίζει σιγά σιγά να εμφανίζεται ένας ήχος πιο καθαρός, πιο μελωδικός. Είναι η φωνή της μητέρας. Κάθε φορά που η μέλλουσα μητέρα χρησιμοποιεί τη φωνή της στέλνει ηχητικές δονήσεις στο σώμα και στα αυτιά του εμβρύου, που είναι πρόθυμο να τις απορροφήσει και να «τραφεί» από αυτές. Καθώς η φωνή της μητέρας πότε ακούγεται και πότε σταματάει , γεννιέται στο παιδί η πρώτη επιθυμία, η επιθυμία να ακούσει ξανά τη φωνή της και η πρώτη ικανοποίηση από το άκουσμά της.  Με την επανάληψη αυτός ο κύκλος επιθυμίας -ικανοποίησης δημιουργεί μια ανάγκη για επικοινωνία. Πολλές μητέρες διαισθάνονται τη σιωπηλή παράκληση του αγέννητου παιδιού τους για διάλογο και ανταποκρίνονται. Τραγουδούν τα ίδια τραγούδια ή νανουρίσματα ξανά και ξανά, λένε παραμύθια ή ακόμα και συνομιλούν ζωηρά με το παιδί τους. Το αγέννητο παιδί  δεν καταλαβαίνει το νόημα των μηνυμάτων που στέλνει η φωνή της μητέρας, αλλά βιώνει το συναισθηματικό περιεχόμενο αυτών των μηνυμάτων. Μια φωνή που μεταφέρει χαρά, ηρεμία, ζεστασιά, αγάπη, ελπίδα και ικανοποίηση είναι περισσότερο πιθανό να γεννήσει στο έμβρυο την επιθυμία για επικοινωνία από ότι μια φωνή που μεταφέρει άγχος, θυμό ή λύπη. Επίσης όταν η φωνή δεν ακούγεται για μεγάλο χρονικό διάστημα το έμβρυο μπορεί να βιώσει τα πρώτα συναισθήματα άγχους, ματαίωσης ακόμα και εγκατάλειψης.

Ο μοναδικός χρωματισμός της φωνής της μητέρας, οι ιδιαίτεροι ρυθμοί και τονισμοί της φωνής της και της γλώσσας που μιλάει , η οποία αργότερα θα γίνει η μητρική γλώσσα του παιδιού, διεγείρουν και τροφοδοτούν το νευρομυικό του σύστημα. Από αυτή ακριβώς την εποχή, το παιδί αρχίζει να «ενσωματώνει» τη μουσική της ιδιαίτερης γλώσσας. Ακόμα και αν ζει σε μια ξένη χώρα η έγκυος καλό είναι να χρησιμοποιεί τη μητρική της γλώσσα στην επικοινωνία της με το μωρό της. Αυτό θα βοηθήσει αργότερα το παιδί να μάθει εύκολα και τη μητρική γλώσσα της μητέρας του και της χώρας που διαμένουν.

Το να μιλάμε στο αγέννητο παιδί έχει μεγάλη σημασία από τον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης που είναι η εποχή που αρχίζει να λειτουργεί το εσωτερικό αυτί και οι συνδέσεις του με τον εγκέφαλο. Ωστόσο, είναι πιθανό το έμβρυο να ακούει και πριν από αυτή την περίοδο. Γι’αυτό καλό είναι οι μητέρες να αρχίζουν την «καθημερινή τους κουβεντούλα» με το παιδί τους αμέσως μόλις μάθουν ότι το περιμένουν!

Προστατέψτε το αυτί του μωρού σας

Μόλις γεννιέται το παιδί πρέπει να προσαρμοστεί σ’ένα καινούργιο ακουστικό περιβάλλον. Το γνώριμο υγρό ενδομήτριο περιβάλλον που ήταν βυθισμένο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντικαθίσταται μετά τον τοκετό από αέρινο περιβάλλον και το αυτί του πρέπει σιγά σιγά να προσαρμοστεί σ’αυτό. Εμείς οφείλουμε να σεβαστούμε και να φροντίσουμε για την ακοή του νεογέννητου προστατεύοντάς το από δυνατούς θορύβους όπως για παράδειγμα ένας διαπληκτισμός των γονέων, δυνατοί ή μονότονοι ήχοι όπως αυτός της τηλεόρασης κλπ. Έτσι, δεν θα βιώνει αυτό τον κόσμο εχθρικό από τις πρώτες στιγμές της ζωής του και θα παραμείνει ανοιχτό στη γλώσσα και την επικοινωνία.

Χριστίνα Λαμπριανίδου

Ιατρεία
Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογίας

Τοματίς


Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας στα social media

facebook youtube instagram

Πληροφορίες

  Μερκουρίου 1, Ντεπώ, 54655 Θεσσαλονίκη
2310 411880,  2310 411882

  Μηθύμνης 22, Κυψέλη, 11257 Αθήνα
  &  2130366456

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες... Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.