Μαρτυρίες

Μαθητής Ε' Δημοτικού

Μαρτυρία μητέρας με παιδί διαγνωσμένο με δυσλεξία σε μορφή συνέντευξης από τη δημοσιογράφο Αντιγόνη Ζυμπερδίκα

Δημάκη Βασιλεία

Ο γιος μου έχει δυσλεξία. Δεν ξεπερνιέται αυτό˙ το έχεις κι από εκεί και πέρα μαθαίνεις να το αντιμετωπίζεις για να μπορέσεις να προχωρήσεις μέσα στο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα έτσι όπως αυτό λειτουργεί.

Έχει κάνει όλους τους κύκλους;

Έχει κάνει όλο τον ελληνικό κύκλο και τώρα κάνει το αγγλικό πρόγραμμα για την εκμάθηση της γλώσσας.

Είδατε ότι τον βοήθησε;

Γενικά έχω δει ότι τον έχει βοηθήσει. Τον έχω δει πιο συντονισμένο και πιο πρόθυμο για μάθηση γιατί ήταν πολύ αντιδραστικός. Επειδή δυσκολευόταν, δεν ήθελε ούτε να διαβάσει. Βλέπω ότι τώρα, στο δεύτερο μέρος του αγγλικού κύκλου, του αρέσουν τα αγγλικά πολύ περισσότερο, ενώ στην αρχή αδιαφορούσε εντελώς και έλεγε «μακριά από ‘μένα». Θέλει να τα μάθει, ρωτάει συνεχώς και βλέπω ότι έχει βελτιωθεί πολύ η προφορά του. Ενδιαφέρεται να τα ακούει, κάτι που για τον ίδιο ήταν αδιανόητο. Τα παιδιά που έχουν δυσλεξία, δυσκολεύονται γενικά.

Πριν ξεκινήσει τον αγγλικό κύκλο, στο πρόβλημα της δυσλεξίας, είδατε βελτίωση;

Οι ίδιοι οι δάσκαλοί του έχουν πει ότι υπάρχει βελτίωση. Δηλαδή κι αυτοί το παρατήρησαν, χωρίς να ξέρουν ότι έχουμε κάνει πια θεραπεία.

Παράλληλα κάνει και λογοθεραπείες;

Κάνει συγχρόνως και λογοθεραπεία για να βοηθηθεί στη δυσλεξία. Απλώς κάποια πράγματα τα αισθάνεσαι, δε μπορεί να είναι τυχαίο το ότι μόλις τελειώνει ένας κύκλος το παιδί να παρουσιάζει βελτίωση. Ήταν γενικά πολύ αντιδραστικός ακόμα κι όταν έκανε λογοθεραπεία. Όμως με την αγωγή Tomatis είδα ότι έχει ηρεμήσει γενικά, είναι πολύ πιο ελεγχόμενος, δεν έχει τόσα νεύρα, τόση αντίδραση όσον αφορά τα μαθήματά του, είναι πιο συνεργάσιμος. Πράγμα πολύ βασικό γιατί αν δεν είσαι συνεργάσιμος πώς θα μάθεις;

Πώς μάθατε για τη μέθοδο Tomatis; Σας μίλησε κάποιος; Το βρήκατε μόνη σας;

Είχα δει στην τηλεόραση μία εκπομπή που είχε γίνει και μιλούσε η υπεύθυνη του Κέντρου Tomatisτης Αθήνας κα. Ευαγγελοπούλου. Από εκεί πήρα το ερέθισμα, το έψαξα μέσω internet και είπα να δοκιμάσω, δεν έχω να χάσω κάτι.

Και γίνατε «φανατική» γιατί βλέπω ότι ακολουθήσατε κι εσείς…

Κάνω κι εγώ συγχρόνως τη μέθοδο γιατί αφού έρχομαι που έρχομαι, γιατί να μη βοηθηθώ κι εγώ; Εξάλλου αυτό θα συντελέσει θετικά και στη βελτίωση του παιδιού μου.

Στον εαυτό σας τι διαφορά είδατε;

Εγώ είδα μεγάλη διαφορά στη μνήμη μου. Έχει βελτιωθεί κατά πολύ. Είδα επίσης βελτίωση σε κάποια σαρδάμ που έκαν. Όχι ότι τώρα δεν κάνω, απλώς είναι πολύ πιο ελεγχόμενα. Είδα επίσης ότι έγινα πολύ πιο ανοιχτή, πολύ πιο κοινωνική, πιο δεκτική στους ανθρώπους κι αυτά τα συνδυάζω με τη μέθοδο Tomatis.

Σε μία μητέρα που το παιδί της έχει δυσλεξία, τι θα της λέγατε για τη μέθοδο Tomatis;

Πρώτα απ’ όλα δεν είναι κακό να δοκιμάζεις. Δεν ξέρεις τι είναι καλύτερο για τον καθένα. Για τη δυσλεξία δεν υπάρχει κάτι που να είναι πανάκεια και να βοηθάει 100%. Κάνεις κάποια πράγματα, τη λογοθεραπεία, τη μέθοδο Tomatis ή κάτι άλλο. Το δοκιμάζεις και βλέπεις πώς θα λειτουργήσει στο παιδί σου. Εγώ πάντως είδα αποτέλεσμα. Είδα ότι είναι πολύ πιο συνεργάσιμος, λιγότερο αντιδραστικός, πιο εύκολα αντιλαμβάνεται.

Ιατρεία
Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογίας

Τοματίς


Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας στα social media

facebook youtube instagram

Πληροφορίες

  Μερκουρίου 1, Ντεπώ, 54655 Θεσσαλονίκη
2310 411880, 

  Μηθύμνης 22, Κυψέλη, 11257 Αθήνα
 2130366456

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες... Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.