Ελληνική Βιβλιογραφία

Το μυστικό των ξένων γλωσσών

Γεννηθήκαμε όλοι πολύγλωσσοι

Πολλές φορές βλέπουμε ανθρώπους που έχουν αυτό που ονομάζεται «χάρισμα των γλωσσών». Τους βλέπεις εύκολα και γρήγορα να μιλούν μια ξένη γλώσσα λες και έχουν γεννηθεί στη χώρα εκείνη. Εξίσου πολλές φορές βλέπουμε ανθρώπους που κατά τα άλλα είναι έξυπνοι και ικανοί σε πολλούς τομείς της ζωής τους, να μη καταφέρνουν να μάθουν μια ξένη γλώσσα, όσο κι αν προσπαθούν και όσο κι αν κάνουν συνεχώς μαθήματα, με διάφορους καθηγητές και διάφορες μεθόδους.

Το βιβλίο του καθηγητή Τοματίς εξηγεί με διεισδυτικό επιστημονικό τρόπο ότι οι ξένες γλώσσες είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης των γεωγραφικών και κλιματολογικών συνθηκών ενός τόπου ή μιας χώρας, με το ανατομικό σύστημα του αυτιού του ανθρώπου. Με άλλα λόγια, το αυτί του ανθρώπου διαμορφώνεται, προσαρμόζεται και εντάσσεται μέσα στο περιβάλλον στο οποίο κινείται το άτομο και αυτό σημαίνει ότι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας δεν είναι μόνο η απλή γνώση γραμματικής και η διεύρυνση του λεξιλογίου. Υπεισέρχεται και ένας άλλος παράγοντας, τον οποίο ο καθηγητής Τοματίς ανακάλυψε και περιγράφει μέσα στο βιβλίο «Το μυστικό των ξένων γλωσσών – Γεννηθήκαμε όλοι πολύγλωσσοι». Ο παράγοντας αυτός σχετίζεται με την ιδιαίτερη δομή και λειτουργία του αυτιού κάθε ξεχωριστού ανθρώπου και τον διερεύνησε και τον διαλεύκανε ως ειδικός ωτορινολαρυγγολόγος. Αποτέλεσμα των ερευνών του ήταν μία μέθοδος μέσω της οποίας οποιοσδήποτε μπορεί να μάθει όποια ξένη γλώσσα επιθυμεί, εύκολα και γρήγορα.

Όπως πολύ εύγλωττα γράφει και ο ίδιος ο συγγραφέας: «Το κυρίως θέμα αυτού του βιβλίου είναι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας με καινούργιο αυτί. Αν δεν ακούτε “σαν” Άγγλος, για παράδειγμα, δεν θα μπορέσετε ποτέ να μάθετε τη γλώσσα του, να μπείτε στην ψυχολογία της, να υιοθετήσετε τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται, να βρείτε τις κατάλληλες λέξεις, να κατανοήσετε τις γραμματικές της δομές».

Ο καθηγητής Τοματίς σπούδασε γιατρός και ειδικεύτηκε στην ωτορινολαρυγγολογία. Κάποτε, όταν του ζήτησαν να θεραπεύσει τραγουδιστές της όπερας που έχαναν τη φωνή τους ανακάλυψε ότι η ίδια η δυνατή φωνή τους κατέστρεφε τ’ αυτιά τους. Επειδή δεν μπορούσαν να ακούσουν σωστά τη φωνή τους, δεν μπορούσαν να τραγουδήσουν και σωστά. Ήταν ο πρώτος νόμος που διατύπωσε και ο οποίος έχει καταχωρηθεί στη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών: «Ο άνθρωπος μπορεί να αναπαράγει φωνητικά μόνο όσα είναι ικανός ν’ ακούσει». Επινόησε μια ηλεκτρονική συσκευή (το λεγόμενο «Ηλεκτρονικό αυτί») η οποία μπορεί να διορθώσει το ακουστικό εύρος του αυτιού και έτσι να θεραπεύσει όλες αυτές τις δυσεπίλυτες παθήσεις. Επεκτείνοντας τις έρευνές του, ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι διαφέρουν στο ακουστικό τους εύρος, ανάλογα με τη γλώσσα που έμαθαν όταν ήταν παιδιά. Έτσι για παράδειγμα οι Γάλλοι (που ακούν από1.000 έως 2.000 χερτς) έχουν μεγάλη δυσκολία να μάθουν Αγγλικά (2.000 έως 12.000 χερτς) αλλά μαθαίνουν εύκολα Αμερικανικά (750 έως 3.000 χερτς). Το «Ηλεκτρονικό αυτί» μπορεί πάλι να πλατύνει το ακουστικό εύρος του αυτιού κι έτσι ο Γάλλος να μπορεί να «ακούει» τα δύσκολα Αγγλικά και να μαθαίνει τη γλώσσα με μεγαλύτερη ευκολία.

Τίτλος : Το μυστικό των ξένων γλωσσών – Γεννηθήκαμε όλοι πολύγλωσσοι

Συγγραφέας : Αλφρέντ Τοματίς

Μετάφραση : Ελευθερία Ζαρκαδούλα

Τιμή : 15,90 ευρώ + ΦΠΑ

Σελίδες : 224

Σχήμα : 17Χ24

Ημ/νία έκδοσης : 25/4/2004

ISBN : 960-86720-5-8

Εκδόσεις : ΡΕΩ

Κεντρική διάθεση : Εκδόσεις ΡΕΩ, Φλέμινγκ 31, Βύρωνας – 210-760-9080

Ιατρεία
Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογίας

Τοματίς


Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας στα social media

facebook youtube instagram

Πληροφορίες

  Μερκουρίου 1, Ντεπώ, 54655 Θεσσαλονίκη
2310 411880,  2310 411882

  Μηθύμνης 22, Κυψέλη, 11257 Αθήνα
  &  2130366456

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες... Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.