Άρθρα

Η μουσική με το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα

Η μουσική του Χέντελ, του Τέλεμαν, του Παγκανίνι, του Μότσαρτ και του Βιβάλντι, χρησιμοποιήθηκαν αρχικά από τον καθηγητή Τοματίς στην προσπάθεια του να ενεργοποιήσει ηχητικά τους ασθενείς του. Ιδιαίτερη προτίμηση σημειώθηκε για κομμάτια παιγμένα από όργανα που παράγουν ανώτερες αρμονικές όπως το βιολί, η τρομπέτα και το φλάουτο.
Αργότερα χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρονικά φίλτρα για να απομακρύνουν τις χαμηλές συχνότητες και να διατηρήσουν μόνο τις ανώτερες αρμονικές. Το αποτέλεσμα ήταν μια συγκέντρωση ενεργοποιητικών ήχων την οποία ονομάζουμε «φιλτραρισμένη μουσική».
Σήμερα στην ηχοθεραπευτική αγωγή της μεθόδου Τοματίς χρησιμοποιείται κυρίως η μουσική του Μότσαρτ και δευτερευόντως οι Γρηγοριανοί Ύμνοι. Ο Τοματίς μετά από πολυετή κλινική έρευνα, πειραματισμούς και εμπειρία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μουσική του Μότσαρτ έχει το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Σε όλες  τις κοινωνίες ακόμα και στις περισσότερο πρωτόγονες, η μουσική του Μότσαρτ είναι περισσότερο κατανοητή και αποδεκτή σε όλες τις ηλικίες και κυρίως στα παιδιά συγκρινόμενη με όλα τα είδη της δυτικής μουσικής. Η μουσική του δημιουργεί τέλεια ισορροπία ανάμεσα στη φορτιστική επίδραση και την αίσθηση γαλήνης και ευημερίας. Χαλαρώνει τους υπερκινητικούς, τους αγχώδεις και τους ανήσυχους και ενεργοποιεί τους κουρασμένους και τους καταθλιπτικούς με τις υψηλές αρμονικές της μουσικής του. 

Ο ρυθμός της μουσικής του μοιάζει με τη συχνότητα της καρδιάς ενός παιδιού που παίζει; ενώ δεν είναι τυχαίο ότι κατάφερε να προσελκύσει ξενόγλωσσα ακροατήρια περιοδεύοντας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, παρόλο που η μητρική του γλώσσα ήταν τα Γερμανικά.
Ήταν ο ίδιος «πέρα από τη γλώσσα» κάτι που παρατηρούμε στα παιδιά που μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ακόμα και αν δεν χρησιμοποιούν την ίδια γλώσσα. Η μουσική του μεταδίδει: νιότη, αυθορμητισμό, ακτινοβόλο ζωντάνια, λαμπρότητα και πνεύμα σε μια εποχή μάλιστα που ο ίδιος συντριβόταν από τα προβλήματα της ζωής του.

Χριστίνα Λαμπριανίδου

Ιατρεία
Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογίας

Τοματίς


Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας στα social media

facebook youtube instagram

Πληροφορίες

  Μερκουρίου 1, Ντεπώ, 54655 Θεσσαλονίκη
2310 411880,  2310 411882

  Μηθύμνης 22, Κυψέλη, 11257 Αθήνα
  &  2130366456

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες... Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.