Άρθρα

Η μέθοδος Tomatis στην επικοινωνία με το περιβάλλον

Η Μέθοδος Tomatis επανεκπαιδεύει το αυτί οστεομυϊκά, με κατάλληλα και εξατομικευμένα για κάθε περίπτωση ηχητικά ερεθίσματα, μέσω μιας ειδικής ηλεκτρονικής συσκευής (ηλεκτρονικό αυτί) που επινόησε ο ίδιος ο καθηγητής Tomatis.

Οι αισθητηριακές νευρικές ώσεις, που μεταδίδονται από το ηλεκτρονικό αυτί,  διεγείρουν ηλεκτροχημικά πρώτα τον ακουστικό φλοιό και στη συνέχεια μέσω πολυσυναπτικών διασυνδέσεων του ακουστικού κέντρου με άλλα φλοιώδη και υποφλοιώδη κέντρα του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) και του αυτόνομου νευρικού συστήματος (ΑΝΣ), όλο τον εγκεφαλικό φλοιό. Έτσι προάγονται η συνδεσιμότητα των νευρικών οδών, η συνολική ενεργοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος και αυτόνομου νευρικού συστήματος, καθώς και η ποιότητα και η ένταση της αντιληπτικότητας του περιβάλλοντος.

Η λειτουργία όμως του αυτιού δεν περιορίζεται μόνο στην ακοή και την ακρόαση. Το αυτί περιλαμβάνει επίσης στο εσωτερικό του το αιθουσαίο σύστημα (ή αίθουσα), το οποίο μέσω των διασυνδέσεών του με τον κροταφικό λοβό, το θάλαμο και την παρεγκεφαλίδα, συντονίζει την αίσθηση ισορροπίας και αντίληψης του σωματικού εγώ σε σχέση με το περιβάλλον.

Η διέγερση λοιπόν του αιθουσαίου με τα κατάλληλα επεξεργασμένα ηχητικά ερεθίσματα (κυρίως φιλτραρισμένη μουσική του Mozart) της μεθόδου Tomatis  πετυχαίνει καλύτερο έλεγχο του μυϊκού τόνου, καλύτερη στάση και ισορροπία του σώματος, καλύτερη αίσθηση του τρισδιάστατου χώρου και συνολικά των κινήσεων ολόκληρου του σώματος.

Συμπερασματικά λοιπόν μια τέτοια νευροαισθητηριακή διέγερση και επεξεργασία των ανώτερων εγκεφαλικών λειτουργιών είναι καίριας σημασίας στον αυτισμό, ώστε να βελτιωθεί η αντίληψη και η ανταπόκριση στα εξωτερικά ερεθίσματα, να προωθηθεί η επικοινωνία με το περιβάλλον και να αποκτηθεί μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη της ύπαρξης.

Χριστίνα Λαμπριανίδου

Ιατρεία
Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογίας

Τοματίς


Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας στα social media

facebook youtube instagram

Πληροφορίες

  Μερκουρίου 1, Ντεπώ, 54655 Θεσσαλονίκη
2310 411880,  2310 411882

  Μηθύμνης 22, Κυψέλη, 11257 Αθήνα
  &  2130366456

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες... Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.