Άρθρα

Ακούγοντας «πειραγμένο» Mozart, «ανοίγουν» τα αυτιά

Διασημότητες όπως η Μαρία Κάλλας, ο Gerard Depardieu και ο Beniamino Gigli ακολούθησαν την πρωτοποριακή μέθοδο Alfred Tomatis και αποκατέστησαν τη φωνή τους. Η ίδια μέθοδος αποδεικνύεται, εδώ και μισό αιώνα, θαυματουργή κατά των προβλημάτων λόγου, των μαθησιακών δυσκολιών και των συναισθηματικών διαταραχών. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τα Κέντρα Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογίας.

Ένας σημαντικός αριθμός μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσκολία κατανόησης και αντίληψης μαθηματικών και άλλων αφηρημένων εννοιών, δυσκολία στο γραπτό και προφορικό λόγο) καθώς και δυσκολία στη συγκέντρωση, διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας το ποσοστό των παιδιών με μαθησιακά προβλήματα όλων των τύπων ξεπερνάει το 15%.

Η Ακουστικο-Ψυχο-Φωνονολογία (ή μέθοδος Tomatis) ερμηνεύει τα προβλήματα αυτά από το γεγονός ότι τα ακουστικά μηνύματα δεν φτάνουν στον εγκέφαλο ολοκληρωμένα παρόλο που τα όργανα της ακοής λειτουργούν φυσιολογικά.

 Το αυτί δεν ακούει μόνο
Το αυτί ως αισθητήριο όργανο (με το εξωτερικό, μέσο και εσωτερικό του τμήμα), διεκπεραιώνει λειτουργίες πολύ πιο πολύπλοκες και σημαντικές από τη γνωστή σε όλους μας ακοή: Ενεργοποιεί την εγκεφαλική δραστηριότητα διαβιβάζοντας τα ηχητικά κύματα. Ελέγχει και συντονίζει (μέσω της αίθουσας, μιας δομής του εσωτερικού αυτιού)  τις διάχυτες και λεπτές κινήσεις του σώματος, τη στάση, την ισορροπία και τον μυϊκό τόνο. Εναρμονίζει τους μυς των ματιών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό γιατί ο συντονισμός αυτιού-ματιού θεωρείται απαραίτητος για τη διαδικασία της μάθησης. Ακόμα, μέσω του κοχλία (όργανο του εσωτερικού αυτιού) αναλύονται οι ήχοι ώστε να κατανοείται ο λόγος.

Ακρόαση, μάθηση και επικοινωνία… «εσύ μίλα αλλά εγώ δεν σε ακούω»
Λέμε ότι ένας μαθητής ακούει συνειδητά όταν από όλους τους ήχους που τον κατακλύζουν επιλέγει να επικεντρώσει την προσοχή του μόνο σε εκείνους που τον ενδιαφέρουν. Επομένως, η συνειδητοποιημένη ακοή ή ακρόαση είναι μια πολύ περισσότερο σύνθετη λειτουργία από την ακοή. Ο μαθητής όταν έχει την ικανότητα της ακρόασης  μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στους διάφορους ήχους της τάξης τη φωνή του δασκάλου και να την προσέξει ώστε να καταλάβει τι λέει. Αντίθετα, η ελλιπής ακρόαση ή η συνειδητή άρνησή της αναστέλλουν τη μάθηση και την επιθυμία και ικανότητα για ουσιαστική επικοινωνία.

Ακούγοντας  «πειραγμένο» Mozart «ανοίγουν» τα αυτιά
Η Ακούστικο-Ψυχο-Φωνονολογία προσφέρει εξατομικευμένη ηχοθεραπευτική αγωγή που επανεκπαιδεύει νευρολογικά την οστεομυϊκή δομή του αυτιού, (με οδηγό της το διαγνωστικό τεστ της ψυχοακουστικής διερεύνησης) τείνοντας να το μετατρέψει σε ένα ιδανικό αυτί. Το βασικό θεραπευτικό εργαλείο είναι μια συσκευή που επινόησε ο ίδιος ο Tomatis και την ονόμασε ηλεκτρονικό αυτί. Μέσω αυτής ακούγονται, κυρίως επεξεργασμένη μουσική Mozart και δευτερευόντως γρηγοριανοί ύμνοι, ήχοι της φύσης, παιδαγωγικό υλικό λόγου, ηχητικά φιλτραρισμένη μητρική φωνή κ.ά. Η επόμενη, όμως, είναι ενεργητική και ακούει τον εαυτό του να διαβάζει, να επαναλαμβάνει λέξεις, προτάσεις ή να τραγουδάει  ταυτόχρονα με μουσικά ερεθίσματα, εξασκώντας έτσι το κύκλωμα φωνή-αυτί-νευρικό σύστημα.

Εφαρμογή
 Η Ακουστικο-Ψυχο-Φωνονολογία αντιμετωπίζει με επιτυχία τις μαθησιακές δυσκολίες, τις παθολογίες φώνησης, λόγου και γλωσσικής έκφρασης (τραυλισμός, δυσαρθρία, δυσλαλία, κ.ά.) αλλά και τις διαταραχές ψυχισμού και συμπεριφοράς.

Έχει ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα:

  • σε τραγουδιστές, μουσικούς, ηθοποιούς, μαθητές ωδείων (αφού τραγουδάμε και παίζουμε μουσική μέσω του αυτιού)
  • κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης (προάγοντας την ψυχοκινητική και νευρολογική ωρίμανση του εμβρύου)
  • σε άτομα τρίτης ηλικίας (ενεργοποιώντας τις εγκεφαλικές λειτουργίες)
  • σε σπουδαστές ξένων γλωσσών (γιατί συντονίζει το αυτί στο ακουστικό φάσμα της γλώσσας).

Χριστίνα Λαμπριανίδου

Ιατρεία
Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογίας

Τοματίς


Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας στα social media

facebook youtube instagram

Πληροφορίες

  Μερκουρίου 1, Ντεπώ, 54655 Θεσσαλονίκη
2310 411880,  2310 411882

  Μηθύμνης 22, Κυψέλη, 11257 Αθήνα
  &  2130366456

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες... Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.