Εγκυμοσύνη

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΤΟΜΑΤΙΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, και ειδικότερα μετά τα μέσα του 4ου μήνα, όπου το αυτί του εμβρύου είναι λειτουργικό και μπορεί να αντιληφθεί και να αναλύσει τα ηχητικά ερεθίσματα, το πρόγραμμα ηχοθεραπευτικής αγωγής της μεθόδου Τοματίς έρχεται να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για υγιέστερη ψυχοκινητική ανάπτυξη και βέλτιστη κινητοποίηση του δυναμικού της εκκολαπτόμενης ζωής.
Με το ηλεκτρονικό αυτί, μέσω της ακουστικής οδού της μητέρας και με ηχητικό αγωγό την σπονδυλική της στήλη, διοχετεύουμε στο ενδομήτριο περιβάλλον τα κατάλληλα εκείνα ηχητικά ερεθίσματα, τα οποία διεγείροντας και ενεργοποιώντας το αυτί του παιδιού, προωθούν την ωρίμανση του νευρικού του συστήματος και του προσδίδουν αίσθηση ασφάλειας, συναισθηματικής επαφής και επικοινωνίας με τη μητέρα του.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα βιολογικά σφριγηλό μωρό με καλό μυϊκό τόνο, με καταρχήν μεγάλη πιθανότητα ενός εύκολου τοκετού, ενώ στη συνέχεια δημιουργούνται ευνοϊκότερες συνθήκες για την εύρυθμη και πιο ολοκληρωμένη εξέλιξη της ψυχοκινητικής του ανάπτυξης: μπουσούλημα, ισορροπία, βάδιση, έλεγχος σφιγκτήρων, καλός συντονισμός κινήσεων, ανάπτυξη αδρής και λεπτής κινητικότητας, ανάπτυξη ιδιαίτερων κινητικών δεξιοτήτων, οργάνωση και εκφορά του λόγου. Τέλος, η προληπτική θεραπευτική εφαρμογή της μεθόδου κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, ελαττώνει την πιθανότητα εμφάνισης μαθησιακών δυσκολιών στο μέλλον.
Οι έρευνες του καθηγητή Τοματίς κατά τη μακρά και πλούσια επαγγελματική του εμπειρία με τραγουδιστές της όπερας, κατέδειξαν ότι η ηχοθεραπευτική διέγερση που εφαρμόζεται με το ηλεκτρονικό αυτί , η οποία έχει ως βάση τη μουσική του Μότσαρτ, επιτυγχάνει θεραπευτικά τα καλύτερα αποτελέσματα στις διαταραχές της ακρόασης, του λόγου και της φώνησης.
Ιδιαίτερα θεραπευτικά είναι εκείνα τα κομμάτια της μουσικής του Μότσαρτ στα οποία συμμετέχουν όργανα που παράγουν ανώτερες αρμονικές, όπως το βιολί, η τρομπέτα και το φλάουτο. Το ηλεκτρονικό αυτί, με τη χρήση ειδικών ηλεκτρονικών φίλτρων, έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει τις χαμηλές συχνότητες και να διατηρεί κατά περίπτωση μόνο τις υψηλές. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η συγκέντρωση ενεργοποιητικών ήχων (υψηλών συχνοτήτων) οι οποίοι αποτελούν τη φιλτραρισμένη μουσική. Εκτός από τη μουσική Μότσαρτ χρησιμοποιούνται επίσης συνθέσεις του Στράους και δευτερευόντως γρηγοριανοί ύμνοι.
Μπορεί βέβαια η ηχοθεραπευτική αγωγή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης να έχει ως τελικό παραλήπτη το αυτί του εμβρύου, ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι πρώτος παραλήπτης είναι η μητέρα. Επομένως, η μέθοδος Τοματίς σε συνδυασμό με τη συμβουλευτική, η οποία πάντοτε εφαρμόζεται παράλληλα στη θεραπευτική μας πρακτική, ευεργετεί και την ίδια τη μητέρα. Η κλινική εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι εγκυμονούσες χαλαρώνουν, φορτίζονται ενεργειακά, βελτιώνουν τον ύπνο τους και οι ίδιες συχνά μιλούν για μια αίσθηση ζωντάνιας, χαράς, αισιοδοξίας καθώς και σωματικής και ψυχικής ευεξίας που νιώθουν, ενώ παράλληλα αποκτούν μια καλύτερη επαφή και επικοινωνία με το παιδί τους.