Διαταραχές Ψυχισμού - Συμπεριφοράς

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΤΟΜΑΤΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΨΥΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Τα προβλήματα και οι δυσκολίες των ανθρώπων διαφέρουν σε όλη την έκταση του ηλικιακού φάσματος και βεβαίως εξαρτώνται απο τις τρέχουσες συνθήκες της κάθε εποχής. Σήμερα ζούμε σε μια συγκυρία μεγάλης επιτάχυνσης των ρυθμών της ζωής μας, είμαστε μάρτυρες μιας εκπληκτκής τεχνολογικής εξέλιξης, βιώνουμε υπερβολικές πιέσεις στην καθημερινότητά μας, σε συνδυασμό με μια πρωτόγνωρη αύξηση της επιτρεπτικότητας, ενώ ταυτοχρόνως κατακλυζόμαστε απο πλήθος πληροφοριών που προδιαγράφουν ένα ζοφερό, αβέβαιο και απειλητικό μέλλον. Πώς αντιδρούμε σε όλα αυτά και πώς διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα που μας προκαλούνꓼ
Οι πιο ευαίσθητοι δείκτες κάθε κοινωνίας και της εποχής της είναι τα παιδιά και οι έφηβοι. Τι παρατηρούμε λοιπόν αν μελετήσουμε τη συμπεριφορά τουςꓼ Ακόμα και εκείνα τα οποία δεν έχουν κάποια μαθησιακή διαταραχή ή κάποιο έλλειμμα προσοχής και συγκέντρωσης ή υπερκινητικότητα, εμφανίζουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, όπως εξάρτηση απο τις οθόνες (κινητού, tablet, υπολογιστή), εμμονή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευερεθιστότητα, αντιδραστικότητα ή εξασθένηση κινήτρων και έλλειψη στόχων. Δυστυχώς, στις μέρες μας είναι περισσότερο διαδεδομένες συμπεριφορές απείθειας και προκλητικότητας, επιδεικτικής αδιαφορίας, βίαιες και παραβατικές, ελευθεριακής ανοριοθέτητης σεξουαλικότητας. Παρατηρούμε συχνά να υποφέρουν από φοβίες, έλλειψη προσαρμοστικότητας και αυτοπεποίθησης, να είναι απαισιόδοξα, ηττοπαθή, αναβλητικά, αδιάφορα έως απαθή ή αποσυρμένα. Δυσκολεύονται να αλληλεπιδράσουν, να ενταχθούν κοινωνικά και να επικοινωνήσουν ουσιαστικά, και δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να συναντώνται και, αντί να επικοινωνούν μεταξύ τους, να «χάνονται» το κάθε ένα απομονωμένο στο κινητό του. Είναι αγχωμένα, δεν παίζουν και δεν χαίρονται.
Οι γονείς, που επειδή αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους γίνονται υπερπροστατευτικοί ή τα πιέζουν εξ αιτίας των υψηλών προσδοκιών τους απο αυτά, επειδεινώνουν την πίεση και το άγχος τους και αυξάνουν την αντιδραστικότητά τους.
Οι ενήλικες, προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες και στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής μας και να προσαρμοστούν στους γρήγορους και συχνά εξουθενωτικούς ρυθμούς της, μπορεί να εμφανίσουν διάφορες δυσλειτουργικές συμπεριφορές. Επηρεάζεται αρνητικά η προσωπική, η κοινωνική και η επαγγελματική τους ζωή επειδή διακατέχονται απο ανασφάλεια, άγχος και φοβίες. Μπορεί να αισθάνονται και να γίνονται αναποτελεσματικοί, να αναβάλλουν διαρκώς, να μην αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ή να αποφεύγουν τις ευθύνες. Υποφέρουν απο έλλειψη προσαρμοστηκότητας, στόχων και κινήτρων. Δεν έχουν ζωτικότητα και εμφανίζουν συμπτώματα χρόνιας κόπωσης (burnout syndrome). Αποσύρονται απο το περιβάλλον τους και δυσκολεύονται να συγκροτηθούν και να επικοινωνήσουν.
Η μέθοδος Τοματίς, που συνδυάζει αφενός την ηχοθεραπευτική αγωγή, με σκοπό την ενεργοποίηση και την αποκατάσταση της ενεργητικής ακρόασης και αφετέρου την ψυχοθεραπευτική συμβουλευτική διεργασία, αποτελεί ένα ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο, που έχει τη δυνατότητα να παρέμβει αποτελσματικά στον ψυχισμό, να εξαλείψει τις εντάσεις, να αποκαταστήσει τις κλονισμένες ισορροπίες και να κάνει τους ανθρώπους περισσότερο αισιόδοξους και χαρούμενους.