Αυτισμός

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΤΟΜΑΤΙΣ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ
Το φάσμα του αυτισμού περιλαμβάνει ένα πλήθος διαταραχών, η βαρύτητα των οποίων κυμαίνεται από την ήπια έως και τη σοβαρή μορφή έκπτωσης συγκεκριμένων εγκεφαλικών λειτουργιών. Το αυτιστικό παιδί αρνείται σκόπιμα να ακροαστεί, αντιστεκόμενο ασυνείδητα, ωστόσο γνωρίζουμε ότι η αδυναμία του αυτή ενδέχεται να οφείλεται και σε οργανική αναπτυξιακή δυσλειτουργία στην πρώιμη νηπιακή ηλικία.
Με τη μέθοδο Τοματίς, τόσο στην περίπτωση της ασυνείδητης αντίστασης όσο και στις περιπτώσεις εγκεφαλικών δυσλειτουργιών οργανικής αιτιολογίας, προσπαθούμε να διεγείρουμε την επιθυμία του παιδιού να ακροασθεί, χρησιμοποιώντας τη μητρική φωνή, την οποία προηγουμένως έχουμε επεξεργαστεί καταλλήλως. Η διεργασία αυτή, η οποία διεγείρει όλο τον εγκεφαλικό φλοιό και αυξάνει τις νευρωνικές συνάψεις, προωθώντας τη νευροπλαστικότητα, ενδυναμώνει την ικανότητα του παιδιού να αφομοιώνει τα γλωσσικά μηνύματα, δηλαδή να ακροάται και συνεπώς να επικοινωνεί και να αλληλεπιδρά.
Η μέθοδος Tοματίς χρησιμοποιεί μια ειδική ηλεκτρονική συσκευή (ηλεκτρονικό αυτί) την οποία επινόησε ο ίδιος ο καθηγητής Τοματίς. Το ηλεκτρονικό αυτό μηχάνημα αποτελεί έναν ηλεκτρονικό προσομοιωτή του ιδανικού ανθρώπινου αυτιού και επιτυγχάνει μέσω νευρολογικού εθισμού να επανεκπαιδεύει οστεομυϊκά το αυτί του ατόμου, με στόχο την αποκατάσταση της επιθυμητής ανάλυσης των ήχων σε όλο το ακουστικό διάγραμμα της φώνησης (τραγούδι) και του λόγου (ομιλία), έτσι ώστε να εξελίξει και να βελτιώσει την ενεργητική ακρόαση. Ενεργητική ακρόαση είναι η ικανότητα του ατόμου να συντονίζεται και να εστιάζει την προσοχή του στα ηχητικά κύματα, καθώς και να αποσύρει την προσοχή του από αυτά κατά βούληση. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί το άτομο να αποκωδικοποιήσει νοητικά και συναισθηματικά με ακριβή τρόπο τόσο τον εαυτό του όσο και τους άλλους γύρω του, ώστε να επικοινωνεί σωστά και αποτελεσματικά με το περιβάλλον του.